2 piersi kacze umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem. W rondlu rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną cebulę, marchew, kawałek selera, 3 łodygi selera naciowego i 15 dkg pokrojonego w kostkę boczku wędzonego. Smaż aż warzywa stracą surowy wygląd. Odsuń warzywa na bok i zrumień piersi kacze z obu stron. Zalej kaczkę szklanka białego wina i gotuj na dużym ogniu aż wino wyparuje. Dodaj szklankę wrzącego bulionu drobiowego i duś 1 godz. na małym ogniu bez przykrycia. Wyłóż kaczkę na deskę i pokrój w plastry. Podawaj kaczkę z gotowanymi szparagami.
Sos przetrzyj przez sito i podaj w sosjerce.
Dobra jest też z fasolką szparagową po prowansalsku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz