Główkę młodej kapusty oczyść z wierzchnich, zielonych liści. Wytnij głąb i pokrój kapuste na 6 części. W dużym rondlu zagotuj osolona wode i włóz do niej kapuste razem z zielonymi liścmi. Gotuj pod przykryciem 5 min. Wyjmij na sito, zostaw do odsaczenia i ostudzenia. 1/2 kg mielonej wieprzowiny umieść w misce. Dodaj doniej 1 pokrojoną drobno młodą cebulke zeszklona na klarowanym maśle. Dopraw mięso sola i mielonym pieprzem. Dodaj 2 łyzki tartej bułki, 1 jajo i pół pęczka posiekanej natki pietruszki. Wyrób wszystko na jednolita masę. Na dno dużego rondla włóż skórkę ze słoniny. Rozłóż na niej zielone liście kapusty i posyp wszystko mini marchewkami. Faszeruj każdą część kapusty mięsem rozchylając liście co kilka aż do środka. Obwiąż każdy pakiet nicią i układaj w rondlu.
Zalej kapustę szklanka rosołu wołowego, posyp na wierzchu pokrojonymi w kostkę 3 pomidorami, oprósz solą i pieprzem, przykryj pokrywka i duś na małym ogniu 1 godz.
Zdejmij nić i podawaj kapustę z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz