Rozdrobnij w blenderze pęczek natki pietruszki i wrzuć do miski. Dodaj 2 łyżki oliwy, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i trochę soli Wymieszaj wszystko.Mrożone krewetki (20 dkg) polej na sicie ciepłą wodą do rozmrożenia. Ściągni znich ogony i wrzuc do miski. Wymieszaj i zostaw do marynowania.
Pęczek zielonych szparagów oczyść, umyj, wytrzyj papierowym ręcznikiem i ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Posyp solą i pieprzem zmielonym. Wymieszaj aby całe pokryły się oliwą i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz 15 min. mieszając w miedzyczasie. Dołóż do szparagów krewetki. Ułóż na wszystkim kawałeczki masła i plastry cytryny.
Zapiekaj jeszcze 10 min. Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz