wtorek, 14 maja 2019

Barszcz wiosenny

Rozgrzej w garnku klarowane masło izeszklij na nim pokrojona cebule cukrową. 2 młode marchewki umyj, pokrój w kostke i dodaj do garnka. Wypłucz dobrze pęczek botwiny, odwiruj, pokrój drobno i dodaj do garnka.$ buraczki zog botwiny ugotuj, obierz, pokrój w kostke i dorzuć do warzyw. 3 łodygi selera naciowego umyj, pokrój w talatki i połącz z warzywami w garnku. Podduś jeszcze 10 min, zalej bulionem cielecym i gotuj do miekkości. 3 pomidory malinowe sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój i wrzuć do zupy. Dodaj posiekana natke pietruszki. Dopraw zupę sola, pieprzem, cukrem, czosnkiem i kwasem burakowym. Posyp posiekanym koperkiem i podawaj.



Jesli lubisz dodaj śmietanke kremówkę.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz