3 duże cebule obierz i pokrój w cienkie plasterki. Rozgrzej w garnku o grubym dnie 2 łyżki oliwy i 1 łyżkę masła klarowanego. Wrzuć pokrojona cebulę i smaż aż sie zeszkli. Dodaj 3 wycisniete przez praske ząbki czosnku, garść posiekanego świeżego tymianku i smaż dalej aż cebula sie zazłoci.Oprósz cebulę 2 łyżkami mąki, zasmaż i wlej 1 l zimnej wody. Gdy sie zagotuje wlej1/2 szklanki białego wina. Dodaj 2 bulionetki wołowe Knorr i gotuj 45 min.Dopraw zupę solą i pieprzem. Bagietkę pokrój na grzanki, skrop je oliwą, posyp startym serem Cheddar i zapiecz na rumiano w piekarniku. Podawaj zupę z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz