środa, 27 lutego 2019

Hamburgery a la italiano

1/2 kg mielonego miesa wołowego wymieszaj z żółtkiem, 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, posiekaną bazylią i majerankiem. Dodaj 2 łyżki tartego parmezanu i wyrób masę na ciasto. Formuj z mięsa płaskie kotlety ( z tej porcji wychodzi 6), przykryj drugą deską i zostaw na 15 min. pod obciążeniem. Rozgrzej na patelni łyżeczkę masła klarowanego i smaż na nim kotlety z obu stron soląc po usmażeniu. Cebulę cukrową pokrój w kosteczkę i zeszklij na maśle. Ułóż cebulę na kotletach i podawaj z ryżem i gotowanym kalafiorem. Keczup i ostrą musztardę podaj dla wyboru.



Możesz też zalać hamburgery śmietaną i wstawić na 10 min. do piekarnika nagrzanego do 115 stopni. Podawaj z ziemniakami pure i sałatą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz