1 kg rostbefu umyj i zamarynuj w marynacie: 1 szklanka czerwonego wina, 1/3 szklanka oliwy, rozmaryryn, 2 ząbki czosnku przecisniete przez praskę. Zostaw w szkalny naczyniu z przykryciem w lodówce na całą noc. Oczyść mięso, osusz w papierowym ręczniku, natrzyj sola i pieprzem i obsmaż ze wszystkich stron na oleju z pestek winogron. 1 marchew oczyść, pokrój na kawałki i włóż do naczynia do pieczenia. Dodaj pokrojone cebule białą i czerwoną i 8 nieobranych zabków czosnku. pokrój tymianek i dodaj do warzyw. Mięso przełóż na warzywa a na patelnię wlej marynatę i zagotuj. Oblej marynatą mięso i piecz w temp. 90 stopni 3 godz. polewajaxc cojakiś czas sosem.Wbij w mięso termometr i wyłącz piekarnik gdy mięso osiągnie temp.60 stopni. Przykryj i zostaw na 15 min. Pokrój mieso w plastry i podawaj z sosem spod pieczenia z młodymi ziemniakami i bukietem jarzyn.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz