poniedziałek, 4 lutego 2019

Pieczona karkówka

1 kg kawałek karkówki bez kosci upłucz, osusz recznikiem papierowym, natrzyj solą, pieprzem i majerankiem i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Obłóż plastrami masła, wstaw do nagrzanego do 150 stopni piekarnika Stop w naczyniu żaroodpornym 2 łyżki masła. Ułóż na nim 3 umyte i wydrążone szare renety. Wsyp do wydrążonych jabłek suszone żurawiny, podlej 1/2 szklanki białego wina i wstaw do piekarnika obok mięsa. Piecz 2 godz. podlewajac sosem. W połowie pieczenia dołóż do mięsa 6 małych cebulek cukrowych. Po wyjęciu jabłek zwiększ temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze 30 min. Zostaw na 15 min. w wyłączonym piekarniku. Pokrój mięso na cienkie plastry i podawaj z pieczonymi młodymi ziemniakami obłożone cebulkami i jabłkami.






Dobra jest również z kaszą gryczaną i zasmażanymi buraczkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz