wtorek, 5 lutego 2019

Pasztet z królika

Łopatkę  i 2 combry królika obierz z mięsa. Kości wykorzystaj do ugotowania tajskiego rosołu z królikiem. 1 comber pokrój w plastry. pozostałe mięso pokrój na kawałki. 10 dkg szynki pokrój w paski. 15 dkg wieprzowiny i 20 dkg słoniny pokrój na kawałki. Zrób marynatę z 1/2 l białego wina, kieliszka brandy, 1 łyżki oliwy, 1 cebuli,  4 szalotek pokrojonych i 1 marchewki pokrojonych w plasterki, 2 zabków czosnku wyciśnietego przez p[raskę, 2 goździków, posiekanych ziół: natki pietruszki, estragonu i tymianku, 10 ziaren pieprzu i 2 dkg soli. Wymieszaj starannie, włóż wszystkie składniki pasztetu, przykryj i zostaw w chłodzie przez 24 godzi. Osącz mięso z marynaty, oddziel szynke i pokrojony w plastry comber a resztę przekręc 2 razy przez maszynkę (drugi raz przez sitko pasztetowe). Dopraw solą i pieprzem do smaku i układaj w foremce warstwę masy pasztetowej, na niej szynkę pokrojoną w paski, znowu masę pasztetową, comber pokrojony w plastry i przykryj resztą masy pasztetowej. Przykryj pasztet, wstaw do kąpieli wodnej i piecz w temp. 180 stopni1 godz. 15 min. Wyjmij pasztet z piekarnika i po 1/2 godz obciąż go ciężarkiem i zostaw na 24 godz. w chłodzie do wystudzenia

.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz