poniedziałek, 4 lutego 2019

Tajski rosół z królikiem

Ugotuj rosół na kościach z królika. Przecedż, obierz mięso z kości. Rozgrzej w garnku klarowane masłóo Zeszklij na nim 6 małych cukrowych cebulek pokrojonych w piórka i 4 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodaj 5 cm kawałęk obranego i starkowanego korzenia imbiru, garstkę listków kafiru pozbawionych łodyżek i pokruszonych i 2 papryczki chili pozbawione pestek i pokrojone na malutkie kawałki. Duś warzywa 5 min. i zalej je rosołem z królika. Gotuj 10 min. Dodaj umyte i pokrojone w paski grzyby shitake i twarde części liści z 2 kapustek pak choi. Gotuj nastepne 15 min. Dodaj mięso z królika, pokrojone liście kapustek pak choi, łyżkę sosu rybnego, łyżeczkę pasty Tom Yum i słodkiego sosu chili. Wlej 500 ml mleka kokosowego. Gotuj 10 min. dopraw solą, posyp listkami kolendry. Makaron z kurkumą przyrządź wg przepisu na opakowaniu, odcedź i podawaj razem z rosołem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz