środa, 2 stycznia 2019

Suflet pomarańczowy

Dużą pomarańczę gotuj w wodzie do miękkości. Ostudź, pokrój na kawałki, usuń pestki, jeśli są i wrzuć do malaksera. Dodaj kubek miałkiego cukru i włącz malakser. Gdy pomarańcza będzie rozdrobniona dodaj czubatą łyżke mąki ziemniaczanej, wrzucaj po jednym 8 żółtek i dalej ubijaj. Po wrzuceniu ostatniego ubijaj malakserem jeszcze 15 min. 8 białek ubij mikserem na sztywną pianę dodając 1,2 łyżeczki do kawy winianu potasu. Wlewaj  po trochu do piany ubite żółtka z pomarańczą mieszając delikatnie aż połączysz obie masy. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłęm, wlej masę sufletową i zapiekaj na górnej półce w temp. 180 stopni do zrumienienia sufletu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz