wtorek, 8 stycznia 2019

Kaczka pieczona z pomarańczami II

Piersi kacze umyj, osusz w papierowym ręczniku, natrzyj solą i białym pieprzem, skrop sokiem z cytryny i pozostaw w chłodzie na godzinę. Ułóz piersi na patelni skóra dodołu i smaż 8 min. Obróć na drugą stronę i smaż jeszcze 4 min. Wstaw kaczke do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piecz 15 min. Wyłącz piekarnik i zostaw kaczkę w piekarniku jeszcze 15 min. Wyjmij i pokrój w plastry, ułuż na półmisku. Obierz pomarańczę ze skórki, pokrój na cząstki i obłóż nimi mięso.
Do sosu z pieczenia dodaj kieliszek koniaku, likieru Cointreau i 3 dkg smażonej skórki pomarańczowej. Podgrzej przez 5 min. i polej kaczke. podawaj z ryżem i sałatą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz