wtorek, 4 grudnia 2018

Pieczony udziec z indyka z jabłkami

Udziec z indyka umyj, osusz w ręczniku papierowym, naszpikuj 4 przepołowionymi ząbkami czosnkun natrzyj sola i pieprzem. Zrób marynate z 2 łyżek oliwy, 4 łyżek octu balsamicznego białego, łyżeczki sosu sojowego jasnego, łyżeczki papryki słodkiej, łyżki majeranku, łyżeczki miodu, szafranu, łyżki malagi i pieprzu świeżo zmielonego. Włóż indyka do marynaty i zostaw w lodówce na 24 godz. obracając w połowie. @ dorodne pory oczyść, umyj starannie pod bieżącą woda i włóż do wrzacej, osolonej i ocukrzonej wody . Gotuj 5 min i odcedż. Pokrój pory na 3 cm kawałki. Obierz ze skórki i pokroj na ćwiartki 2 jabłka. Wyjmij indyka z marynaty i obsmaż na niedużym ogniu z obu stron. Włóż do naczynia do zapiekanie pokrojone pory i jabłka. Połóż na nich obsmażone udo z indyka, oblej sosem z marynaty z dodatkiem pokrojonych lisci bazylii i 1/2 szklanki białęgo wina. Nagrzej piekarnik do 170 stopni z termoobiegiem, i piecz 1 godz polewajac sosem z marynaty. Zostaw w wygaszonym piekarniku na 15 min. Pokrój mięso w plastry i podawaj.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz