wtorek, 4 grudnia 2018

Barszcz moskiewski

6 średnich buraków ugotuj do miekkosci i odcedź. 1/3 kg mięsa wołowego na rosół zalej zimną wodą, osól i gotuj na małym ogniu 2 godz. Włószczyznę obierz i pokrój w kostkę a por w plasterki. Wyjmij mieso z wody, włóż do wywaru pokrojone warzywa i gotuj 1 godz. Mieso oddziel od kości, pokrój w kostkę i dodaj do warzyw. 2 dkg suszonych borowików zalej zimną wodą a gdy namokną wyjmij i posiekaj. Dodaj grzyby do wody i zagotuj. 30 dkg kapusty pekinskie pokrój w kostkę i dodaj do grzybów. Buraki obierz i rozdrobnij w robocie na tarce o dużych oczkach. Dodaj buraki i grzyby z kapustą do warzyw z mięsem. Zostaw w chłodzie do następnego dnia. 2 duże pomidory  sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do podgrzewajacego się barszczu. Wrzuć 2 puszki fasolki cannelini (albo ugotuj fasolę wcześniej) i 2 łyżki passaty. Wlej 350 ml kwasu burakowego, dopraw do smaku solą i cukrem. 4 ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości. Podawaj barszcz z ziemniakami, kremową śmietaną i posiekanym koperkiem. (proporcja na 5 l barszczu)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz