1 kg cieleciny z kością umyj, włóż do garnka, zalej zimna wodą, osól i gotuj 30 min. na małym ogniu. Obierz włoszczyznę i dodaj do garnka. Dodaj też listek laurowy, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Gotuj na małym ogniu jeszcze 1 godz. Przecedź do innego garnka, dodaj pokrojoną w kostke kapustę pekińską i gotuj na małym ogniu 10 min. Ugotuj 5 buraczków, ostudź, obierz i pokrój w drobną kostkę. Włóż buraki do garnka z rosołem i kapustą. Dodaj do barszczy 4 łyżki passaty. Zagotuj i dodaj obciągnietą ze skórki i pokrojoną w plasterki dojrzewajacą kiełbasę polską. Stop na patelni pokrojony w kostkę wędzony boczek i zeszklij na nim pokrojoną drobno cebulę. Dodaj boczek z cebulą do garnka z barszczem. Wlej szklankę zakwasu buraczanego i zostaw zupę do nastepnego dnia. Podgrzej i podawaj ze śmietana kremową i posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz