1 kg dynię piżmową pokrój na kawałki. 3 czerwone cebule obierz i pokrój na sześć części. Włóż warzywa do naczynia żaroodpornego, do którego wcześniej wlej 3 łyżki oliwy, dodaj sół i pieprz i wymieszaj wszystko. Wstaw warzywa do piekarnika nagrzanego do 220 stopni z termoobiegiem i piecz 40 min. aż warzywa bęą miękkie. Wyjmij je z piekarnika i zostaw do ostudzenia.
Zrób sos z3 łyżek pasty tahini jasnej,1 łyżki soku z cytryny, wyciśnietego przez praske ząbka czosnku, soli i wody. Ubijaj aż sos bedzie gładki o konsystencji miodu. Polej warzywa sosem, posyp uprażonymi orzeszkami piniowymi, natką pietruszki i za'atarem. Podawaj z kurczakiem cytrynowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz