Kości wołowe (lub szponder) zalej wodą, dodaj łyżke soli i zagotuj. Oczyść włoszczyznę i cebulę i dodaj do wywaru. Wsyp ziarnka czarnego pieprzu, ziela angielskiego i listek laurowu. Gotuj na małym ogniu 2 godz. Kilo buraków ugotuj na miękko, ostudź, obierz i starkuj do drugiego garnka na tarce o dużych otworach. Przecedź do buraków wywar, dodaj zakwas buraczany i doprowadź do wrzenia. gotuj na małym ogniu 2 min. Zostaw do ostudzenia do nastepnego dnia. Zdejmij z wierzchu tłuszcz, przecedź barszcz do drugiego garnka, podgrzej i dopraw sola i cukrem. Dodaj pokrojona w plasterki wiejską kiełbasę(najlepiej ugotowaną białą kiełbasę) i podgrzej.
3 jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój na kawałki. Podawaj barszcz z jajkiem a dla tych co lubię także ze śmietanką.
3 jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój na kawałki. Podawaj barszcz z jajkiem a dla tych co lubię także ze śmietanką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz