Wymieszaj w szklanym naczyniu posiekaną cebulę, marchew, łodygę selera naciowego, 3 zabki czosnku, 5 gałązek natki pietruszki i tymianku, 2 listki laurowe, łyżkę ziaren pieprzu lekko zgniecionych, 2 szklanki czerwonego wina i 4 łyżki oliwy. Obłóż mieszaniną udziec sarny (60 dkg), wstaw do lodówki na 3 dni obracając co jakiś czas. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyjmij mięso z marynaty, osusz recznikiem papierowym, posmaruj oliwą, zawiń w folię aluminiową i piecz 20 min. Rozchyl folię, obsup mieso maka, polej sosem spod pieczenia i piecz dalej 30 min. Wyłącz piekarnik i zostaw w nim mieso. Do marynaty wlej szklanke rosołu wołowego i gotuj na srednim ogniu az pozostanie połowa płynu. Odcedź i odstaw. Zestrugaj skórkę z pomarańczy i połowy cytryny, zalej wodą i gotuj5 min. Odcedź i przepłucz zimną wodą. Wyciśnij sok z pomarańczy, wlej go do rondla, dodaj4 łyżki smażonych borówek i ogrzewaj go rozpuszczenia borówek. Wlej do sosu 4 łyżki porto, marynate i gotuj na małym ogniu 10 min. 1 łyzke maki kukurydzianej wymieszaj z 2 łyzkami wody, wlej do sosu i mieszaj aż sos zgestnieje. Dodaj 1 łyzkę czerwonego octu winnego, skórke pomarańczową i cytrynową i gotuj jeszcze 3 min. Wyjmij mięso, pokrój w plastry, przybierz ziołąmi i podawaj z sosem, ziemniakami i konfiturą z czerwonej cebuli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz