poniedziałek, 1 października 2018

Flaczki z kaczki

Wyjęte z rosołu na zupe z kaczki porcje rosołowe obierz z miesa. Pokrój mieso na cienkie paski. Obierz marchew i pietruszkę, pokrój w słomke, wrzuć do rondla. Umyj mały por i 3 łodygi selera naciowego, pokrój w słomke i dodaj do rondla. Cebule cukrową obierz z łupin i pokrój w piórka. Wymieszaj z warzywami, zalej je niewielką iliscią wody, osól i gotuj 10 min. Roztop w garnku 2 łyżki klarowanego masła, wrzuć na nie pokrojone mieso kaczki i podsmaż przez 10 min. Odcedź warzywa i dodaj do mięsa, podlej wywarem z warzyw i duś 5 min. Zrób zasmażkę z 2 łyżek klarowanego masła, 2 łyżek mąki, 1/2 szklanki rosołu i 1/2 szklanki śmietany. Dodaj zasmażkę do mięsa, wsyp 3 łyżki świeżo otartego majeranku, 3 łyzki posiekanego koperku. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ziemniakami z wody.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz