Zalej w garnku zimną wodą korpus kaczy, skrzydełka i szyję. Dodaj 2 marchewki, 4 łodygi selera naciowego i por pocięte na 5 cm kawałki. Wrzuć 3 ząbki czosnku, kila ziaren czarnego pieprzu, tymianek, kolendrę, nieobraną cebulę i obrany korzeń imbiru. Posól, zagotuj, zszumuj i gotuj na małym ogniu 2 godz. Odcedź i zostaw do wystudzenia. Zbierz bibułą tłuszcz z powierzchni i podgrzej rosół. 1 marchewkę i 1 por pokró w słomke i wrzuć do rosołu. 10 dkg grzybów shitake umyj, pokrój w plasterki i dodaj do zupy. 4 cebule dymki pokrój drobno i dodaj do zupy razem z liśćmi kafiru i sosem sojowym, gotuj 10 min. Dopraw do smaku i podawaj zupe posypaną posiekanymi listkami kolendry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz