Rozgrzej na patelni oliwę, zeszklij na niej 2 pokrojone w kostke cebule i 3 pokrojone w plasterki zabki czosnku. Dodaj 1/2 kg mielonego miesa wołowego, 10 dkg pokrojonego w kostke wędzonego boczku i podsmaż aż straci kolor surowizny. Obierz marchewke i pokrój drobno. Oczysć papryke i pokrój drobno. 3 łodygi selera naciowego umyj i pokrój w plasterki. Dodaj warzywa do mięsa i duś 10 min. Wlej szklankę czerwonego wina i szklankę śmietany. Dopraw solą pieprzem, bazylią i tymiankiem. 5 podłużnych pomidorów sparz, obierz ze skórki, pokrój na kawałki i dodaj do sosu. Pół główki kapusty pokrój w kostke i dodaj do sosu. Duś wszystko 1,5 godz.
Podawaj z makaronem tagliatelle posypany parmezanem i bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz