piątek, 28 września 2018

Pręga wołowa lub rostbef z borowikami

1/2 kg borowików umyj, obgotuj przez 15 min. we wrzacej wodzie i odcedż. 1/2 kg pręgi wołowej umuj, osusz w papierowym ręczniku, pokrój na 5 cm kawałki i zamarynuj w mieszaninie 100 ml oliwy, 1 łyżki musztardy gruboziarnistej, 1 łyżeczki ziół prowansalskich, 2 zabków posiekanego czosnku, soli i pieprzu. Borowiki przesmaż na smalcu gęsim razem z pokrojona cebulą. Obsmaż mieso na rumiano, przełóz do żaroodpornego naczymia, dodaj grzyby, podlej woda i piecz w temp. 165 stopni przez godz. W garnku rozgrzej klarowane masło i podsmaż na nim posiekany czosnek i cebulę, dodaj 1/2 łyżeczki majeranku i 0,2 kg kaszy gryczanej. Wlej 1/5 raza tyle wodo ile było kaszy, dodaj sól, zagotuj i gdy kasza wchłonie wodę zmniejsz ogrzewania do minimalnego i na płytce ogrzewaj jeszcze 17 min.


Zamiast pregi uzyj kawałek rostbefu. Do pieczenia użyj czerwonego wina zamiast wody.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz