Rozgrzej na patelni 2 łyżki masła klarowanego. Wrzuć na nie 10 dkg wędzonego boczku pokrojonego w drobną kostkę. Smaż aż boczek się przyrumieni. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, posiekaną natkę pietruszki i bazylię. Gdy zwiędną dodaj 1/2 kg mielonego mięsa (wołowo-wieprzowego), smaż aż mięso straci wygląd surowego. Dodaj 3 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku,dopraw solą i pieprzem. Zostaw do wystudzenia. Roztrzep widelcem jajko i dodaj do mięsa, wymieszaj. 5 paprykom odetnij czubki i oczyść z gniazd nasiennych. Napełnij papryki mięsem i przykryj odciętymi czubkami. Rozgrzej w rondlu oliwę i ustaw na niej papryki. Smaż przez chwilę. Dołóż do rondla 5 obranych ze skórki i przekrojonych na pół podłużnych pomidorów, zalej wszystko 1/2 l soku pomidorowego,dopraw solą, pieprzem i sproszkowaną papryką,skrop oliwą i duś pod przykryciem 1 godz.
Podawaj z ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz