Rozpuść w 1/2 szklanki wrzącej wody bulionetkę wołową, dodaj 3 łyżki świeżego masła i mieszaj aż wszystko się rozpuści. Dodaj 3 jajka i wymieszaj całość. Włóż rozdrobnioną dużą kromkę chleba, dopraw solą i pieprzem, rozkłóć wszystko widelcem. Wsyp pęczek pokrojonego drobno koperku, wymieszaj jeszcze raz i wylej zawartość do miski. Włóż do miski 3/4 kg mielonej wołowiny i wyrób maęe na jednolite ciasto mięsne. Wstaw do lodówki na 1 godz. lub dłużej. Uformuj kotlety, obtocz je w mące i smaż na klarowanym maśle do zrumienienia. Pozostaw w ciepłym miejscu na 15 min. aby kotlety doszły. Podawaj z ziemniakami i sałatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz