poniedziałek, 10 września 2018

Mielone kotlety wołowe

Rozpuść w 1/2 szklanki wrzącej wody bulionetkę wołową, dodaj 3 łyżki świeżego masła i mieszaj aż wszystko się rozpuści. Dodaj 3 jajka i wymieszaj całość. Włóż rozdrobnioną dużą kromkę chleba, dopraw solą i pieprzem, rozkłóć wszystko widelcem. Wsyp pęczek pokrojonego drobno koperku, wymieszaj jeszcze raz i wylej zawartość do miski. Włóż do miski 3/4 kg mielonej wołowiny i wyrób maęe na jednolite ciasto mięsne. Wstaw do lodówki na 1 godz. lub dłużej. Uformuj kotlety, obtocz je w mące i smaż na klarowanym maśle do zrumienienia. Pozostaw w ciepłym miejscu na 15 min. aby kotlety doszły. Podawaj z ziemniakami i sałatą.


Możesz też zrobić sos pieczarkowy: zeszklij na klarowanym maśle pokrojona cebulę, Pieczarki umyj, osusz papierowym ręcznikiem i dodaj do cebuli. Smaż do zrumienienia. Dodaj 100 ml śmietany, dopraw solą i pieprzem. Włóż do sosu usmażone kotlety i po podgrzaniu podawaj np. z kalafiorem z Perny.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz