Rozmroź w lodówce tuszkę karmazyna. Oskrob ją z łusek, oczyść wnętrze z błon, umyj i osusz w papierowym ręczniku. Zrób marynatę z soku z pomarańczy i 1/2 cytryny, oliwy, soli i pieprzu. Zamarynuj karmazyna na 1 godz. Wyjmij z marynaty, osusz w papierowym ręczniku, odetnij ości od kręgosłupa, wytrybuj kręgosłup zostawiając górna płetwę.Pozostałe płetwy odetnij. Rozpłaszcz rybę, posyp ja sola, pieprzem i tymiankiem z obu stron, obtocz w mące i smaż na oliwie do zrumienienia. Obłóż świeżym masłem i zostaw na patelni aż masło się stopi. Przełóż na talerz wyłożony rzymską sałatą, polej tłuszczem ze smażenia i podawaj z ćwiartkami cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz