czwartek, 2 sierpnia 2018

Perliczka na kapuście

Rozgrzej w rondlu klarowane masło i zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę cukrową. Dorzuć pokrojone w plasterki młode marchewki i por. Młodą kapustę lub kapustę pekińską pokrój w paski i dodaj do warzyw. Duś kilka minut, dopraw solą, pieprzem, wciśnij 2 ząbki czosnku, wlej 1/2 szklanki bulionu z kurczaka i 1/2 szklanki białego wina. Perliczkę umyj, osusz, Zwiąż nogi, oprósz sola i pieprzem i smaż ze wszystkich stron na oleju z pestek winogron. Przełóż warzywa do naczynia żaroodpornego, ułóż na nich bokiem perliczkę. Piecz w temp. 180 stopni 25 min, przełóż perliczkę na drugą stronę i piecz następne 25 min. Zostaw na desce na 10 min. i pokrój. Wyłóż warzywa na półmisek, na nich ułóż pokrojone w plastry upieczone piersi perliczki i podgrzewaj w temp.110 stopni przez 20 min.




Podawaj z młodymi ziemniakami. Sos podaj w sosjerce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz