Ugotuj na twardo i wystudź 2 jajka. Ugotuj 15 dkg zielonej fasolki szparagowej, przelej zimna woda i wystudź. Umyte i osuszone liście sałaty rozłóż na półmisku.Na sałacie poukładaj fasolkę szparagową, pokrojone w ósemki pomidory, pokrojony w plastry ogórek, i pokrojone w ćwiartki jajka. Posyp sola i mielonym pieprzem Na warzywach ułóż rozdrobnionego tuńczyka w oliwie, fileciki anchovies i wędzone czarne oliwki. Zrób sos z cytryny, oliwy białego wina, soli i pieprzu. Polej sosem sałatkę i udekoruj listkami bazylii.
Możesz też ugotować 4 ziemniaki, ostudzić je,pokroić w plastry i ułożyć na sałacie. Skrop je oliwą, aby nie były suche i dalej układaj pozostałe składniki. Oliwki mogą być zielone nadziewane anchovies.
A gdy jest sezon na bób dodaj do sałatki ugotowany i wyłuskany bób.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz