Zrób marynate z 1/2 szklanki białego wina,1/2 szklanki wody, obranej i pokrojonej w plastry cebuli,2 marchewek oczyszczonych i pokrojonych w plastry, liscia laurowego, soku z 1/2 cytryny, soli i mielonego pieprzu. Włóż do marynaty umyty i osuszone 2 combry królicze i wstaw do lodówki na 24 godz. Wyjmij comber z marynaty, posmaryj musztardą dijon, obłóż plastami słoniny.
Piecz 20 min. w nagrzanym do 220 stopni piekarniku polewając stopionym masłem. Wyjmij comber z piekarnika, 4 oczyszczone marchewki i 2 łodygi selera naciowego pokrój w plasterki i obsyp nimi comber. Dodaj liść laurowy i łyżeczkę siekanych ziół\: pietruszki, tymianku i rozmarynu.
Obniż temperaturę w piekarniku do 180 stopni i piecz comber 40 min. Marynatę wlej do rondla i gotuj aż płyn zredukuje sie do połowy. Upieczonego królika wyjmij na ogrzany półmisek a do brytfanki wlej marynatę i dodaj1/8 l śmietany . Podgrzewaj aż sos się ujednolici, przecedź do sosjerki i podawaj z pokrojonym w plastry combrem.
Podaj do combra pieczone ziemniaki i ćwikłę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz