wtorek, 24 lipca 2018

Kotlety cielęce po normandzku

60 dkg górki cielęcej umyj, osusz w papierowym reczniku i pokrój na 4 kotlety zostawiajac na nich po jednej kosci żebrowej. Rozbij  kotlety tłuczkiem z obu stron, posół, posyp milonym pieprzem i mąką. 8 małych cebulek oczyść z łupin i obgotuj przez 5 min. w osolonej wodzie.  Rozgrzej na patelni klarowane masło i obsmaż kotlety z obu stron na rumiano. Dodaj do kotletów 20 dkg oczyszczonych i pokrojonych pieczarek i odcedzone cebulki. Duś 10 min. bez przykrycia a następnie 10 min. pod pokrywką. Oblej kotlety 50 ml calvadosu, podpal i poczekaj aż alkohol się wypali. Przełóż kotlety na ogrzany półmisek a na patelnię wlej 2 łyżki smietany 18%. Wymieszaj i podduś aż wytworzy sie sos. Podawaj kotlety z sosem i ziemniakami.



Podawaj z sałatką z cykorii lub zieloną sałatą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz