poniedziałek, 2 lipca 2018

Gęsia wątróbka z patelni

25 dkg gęsiej wątróbki namocz prze godzine w mleku. 7 młodych ziemniaków obierz i pokrój w plastry. Rozgrzej na patelni klarowane masło, ułóż na nim plastry ziemniaków, smaż do zrumienienia. Obróć na drugą stronę i smaż dalej 5 min. Posól i przełóż na ogrzany półmisek. Trzymaj w piekarniku nagrzanym do 110 stopni. Wyjmij wątróbki z mleka, osusz, pokrój w plastry i posyp solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej klarowane masło i smaż wątróbki krótko do zrumienienia. Przełóż watróbki na ziemniaki. Na patelnię wlej 2 łyżki octu sherry, zagotuj oskrobujac resztki z patelni, polej octem watróbki i podawaj



Na przykład ze szparagami w pomarańczowym sosie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz