5 dkg suszonych grzybów shitake namocz na 1 godz. odcedź, umyj i gotuj 15 min. odcedź i pokrój w paseczki. 2 cukrowe cebule pokrój w piórka i uduś na klarowanym maśle. Dorzuć wyciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku, 4 oczyszczone i pokrojone w kostkę różnokolorowe papryki, 2 oczyszczone z pestek i pokrojone w paseczki papryczki chili. Duś do miękkości. Dodaj starkowany korzeń imbiru, kilka listków limonki kafir i oczyszczoną łodyżkę trawy cytrynowej. Po 10 min. dolej 2 litry bulionu wołowego, wrzuć pokrojone grzyby i gotuj zupę 30 min. Dodaj pokrojoną w paski pieczeń wołową i puszkę kukurydzy. Dopraw solą, pieprzem i słodkim sosem chili. Posyp listkami kolendry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz