czwartek, 24 maja 2018

Wiosenna cielęcina

1/2 kg łopatki cielecej umyj, osusz w ręczniku papierowym, pokrój na kawałki wielkosci orzecha włoskiego. Posól, posyp pieprzem i mąką. Rozgrzej na patelni masło klarowane i obsmaż na nim mięso. Przełóż mieso do rondla, podlej woda i białym winem i dusś1 godz. 10 małych młodych ziemniaków obierz i gotuj 15 min w osolonej wodzie. Wybierz ziemniaki do miski a w wodzie gotuj przez 5 min.pęczek oczyszczonej młodej marchewki. Wyjmij marchewkę łyżka cedzakową do miski z ziemniakami. Wrzuć do gotującej wody opakowanie młodego zielonego groszku w strączkach. Gotuj 5 min. i dodaj do miski z warzywami. Do wody wrzuć 25 dkg młodej fasolki szparagowej i gotuj 10 min. Dodaj do warzyw. Na patelni roztop klarowane masło i wrzuć na nie 10 małych cebulek. Oprósz cebulki brązowym cukrem, podlej sosem z mięsa, przykryj pokrywką i duś 10 min. Do rondla z mięsem włóż ugotowane warzywa i cebulki. Wymieszaj i podgrzej jeszcze 10 min. Posyp posiekaną natką pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz