3/4 kg wołowiny (najlepiej karkówki) umyj, włóż do dużego garnka, zalej wodą tak, aby mięso było przykryte. Zagotuj na dużym ogniu, zmniejsz ogrzewanie do małego, zdejmij szumowiny. Włóż do woreczka z gazy świeży tymianek, natke pietruszki, liść laurowy, 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki i 10 ziaren czarnego pieprzu. Włóż woreczek do garnka z miesem. Pokrój w plasterki 1 por i 3 łodygi selera naciowego i dołóż do garnka. Gotuj na małym ogniu 2 godz. Podgrzej piekarnik do 115 stopni. Miękkie mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej wywarem, przykryj pokrywą i wstaw do piekarnika. Z garnka wyjmij woreczek z ziołami i wyrzuć go. Włóż do garnka 30 dkg obranych młodych ziemniaków i 10 małych szalotek. Dodaj 1/2 łyżeczki soli i duś 5 min. Dodaj 2 rzepy obrane i pokrojone w sześciany i 30 dkg młodej marchewki. Duś 15 min. aż warzywa będą miękkie. Przełóż łyżką cedzakową do mięsa. Dodaj do garnka 20 dkg poszatkowanej kapusty pekińskiej, gotuj ją 3 min. i dołóż do mięsa.
Pokrój mięso w plastry i podawaj danie w głębokich talerzach posypane natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz