piątek, 19 stycznia 2018

Tarta z łososiem

Zrób w malakserze kruche ciasto z 20 dkg mąki, 10 dkg masła, szczypty soli i 2 łyżek zimnej wody. Wyklej ciastem formę do tarty, przykryj folią i wstaw do lodówki na 1 godz. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Wyjmij tartę, wyłóż pergaminem, wsyp na wierzch fasolę i piecz 10 min. Wyjmij i zostaw do przestudzenia. 2 jajka wymieszaj z solą i pieprzem, dodaj mięso z dzikiego łososia z ąlaski razem z zalewą. 10 dkg mrozonego groszku zalej wrzącą wodą do rozmrożenia. 2 cebule dymki posiekaj i dodaj razem z przecedzonym groszkiem do mięsa. Wymieszaj, dodaj 100 ml 18% smietany, 3 łyżki sherry i 2 łyzki tartego parmezanu. Wymieszaj i rozsmaruj masę na spodzie tarty. Posyp tartym parmezanem i zapiekaj w 200 stopniach przez 20 min. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz