sobota, 6 stycznia 2018

Piersi kaczki z pomarańczą

Umyj piersi kaczki, osusz w papierowym reczniku, natnij skórke delikatnie w skośna kratke, natrzyj solą, pieprzem i majerankiem. Odstaw na godzinę. Połóż piersi skórą do dołu na zimnej patelni i smaż 8 min. Obróć na drugą stronę i smaż jeszcze 4 min. Posmaruj skórę kaczki miodem, przykryj plastrami obranej ze skórki pomarańczy i wstaw piersi do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 4 min. Wyłącz piekarni, przykryj kaczkę folią. Wlej do rondelka 2 łyzki tłuszczu z kaczki, dodaj 2 łyżeczki miodu, 1/3 szklanki czerwonego wina i 1/3 szklanki smażonej borówki. Zagotuj sos i podgrzewaj aż zmniejszy swoją objetość o połowę. Wyjmij kaczke na deskę, pokrój w plastry i podawaj z sosem i ziemniakami pure.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz