sobota, 6 stycznia 2018

Ozorki cielęce w sosie pomidorowym

Ozorki cielęce wyszoruj szczotką i ugotuj z włoszczyzną i przyprawami jak do rosołu. Wyjmij, ostudź, obierz ze skóry i pokrój w plastry. Trzymaj w gorącym rosole. W rondlu roztop 5 dkg klarowanego masła, wsyp 3 łyżki mąki, zasmaż mąkę, dodaj mały kartonik passaty i 1 obrany ze skórki i pokrojony pomidor, rozprowadź sos 1/2 l rosołu i gotuj na małym ogniu 25 min. 3 cebulki dymki posiekaj i podsmaż na klarowanym maśle nie rumieniąc. Dodaj 6 łyżek białego wina, sok z cytryny i 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu. Odparuj do połowy objetości i dodaj do sosu. Gotuj jeszcze 10 min. Dodaj 3 pokrojone w plasterki korniszony, posiekana natke pietruszki i łyżeczkę masła. Wymieszaj i podawaj z plastrami ozorka, ziemniakami pure i gotowaną fasolką szparagową.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz