Wrzuć do malaksera 10 dkg pokrojonego masła, 20 dkg mąki, 1/2 łyżeczki soli i 2 łyżki wody. Włącz malakser i mieszaj aż wszystkie składniki połączą się. Wyklej ciastem małą formę do tarty, przykryj folią i wstaw do lodówki na 1/2 godz. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wyjmij ciasto, przykryj papierem pergaminowym i fasolą. wstaw do piekarnika na 10 min. Wyjmij, zdejmij papier z fasolą i zosta do przestudzenia. Odsącz oliwę z puszki tuńczyka. Przesmaż na klarowanym maśle 2 cukrowe cebule pokrojone w kostkę, 6 pokrojonych w plasterki pieczarek i 2 zabki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dopraw solą i pieprzem. Posiekaj natke pietruszki, dodaj 2 jajka i 150 ml śmietanki, dopraw sola i pieprze i dobrze wymieszaj. Ułóż na cieście rozdrobnionego tunczyka, pieczarki z cebulą i polej wszystko sosem. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 1 godz. do zrumienienia tarty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz