Polędwiczkę wieprzowa umyj, osusz w ręczniku papierowym, posól i popieprz. Na patelni stop klarowane masło i obrumień poledwicę ze wszystkich stron. Dodaj 1/2 szklanki wytrawnego sherry, gotuj 1 min., dodaj3/4 szklanki rosołu z drobiu i 2 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zetrzyj do mięsa skórkę z jednej pomarańczy, dodaj kilka posiekanych listków szałwii, zmniejsz ogrzewanie i gotuj mięso pod przykryciem 20 min. odwracając w połowie gotowania. Przełóż mięso na ogrzany półmisek, przykryj i wstaw do nagrzanego do 110 stopni piekarnika. Zagotuj sos. 2 łyżeczki mąki kukurydzianej wymieszaj z sokiem z pomarańczy, wlej do sosu i mieszaj starannie ogrzewając na umiarkowanym ogniu aż sos zgestnieje. Przelej sos do sosjerki. Polędwicę pokrój skośnie w plastry. Sok z polędwicy dodaj do sosu. Ułóż mieso na półmisku, polej sosem, obłóż cząstkami pomarańczy i listkami szałwii. Podawaj z ziemniakami i kalafiorem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz