środa, 29 listopada 2017

Zapiekanka z cielęciny i fasolki szparagowej

30 dkg żółtej fasolki szparagowej umuj, odetnij ogonki i ugotu we wrzącej, osolonej i ocukrzonej wodzie. 1/2 kg młodych ziemniaków ugotuj we wrzącej osolonej wodzie. Odcedź, przelej zimna wodą, obierz ze skorki i pokrój w plastry. Zeszklij na oliwie pokrojoną w półplasterki cebulę. Dodaj 1/2 kg obranych ze skórki i pokrojonych pomidorów, posyp ziołami prowansalskimi, 2 wyciśnietymi przez praskę ząbkami czosnku, dopraw solą i pieprzem.Podsmaż aż pomidory odparują wodę. Na dnie naczynia do zapiekania ułóż pokrojone ziemniaki, cielęcinę pozostałą z obiadu. Na wierzch wylej pomidory.



Przykryj pomidory ugotowaną fasolką. Ubij 2 jajka z 200 ml śmietany, dopraw sola i pieprzem, polej fasolkę. Posyp startym parmezanem.


Zapiekaj w 180 stopniach do zrumienienia sera.


Podawaj na stół.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz