poniedziałek, 6 listopada 2017

Sałatka z muli

6 młodych ziemniaków ugotuj w skórce w osolonej wodzie, odsącz i ostudź. Obierz ze skórki i pokrój w plasterki. 3 pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w ósemki. Ugotuj 30 dkg muli, obierz ze skorupek (albo kup już ugotowane w sosie własnym). Małą cebulę obierz i drobno posiekaj. Dodaj 5 łyżek oliwy, 2 łyżki octu winnego, 3 łyżki białego wina, sól, pieprz i dobrze ubij na sos. Polej połową sosu pokrojone ziemniaki i odstaw na 30 min. Ułóż na półmisku mule, wokół ułóż ziemniaki i pomidory, zalej sałatke resztą sosu, posyp posiekaną pietruszką i szczypiorkiem.


Dobra jest także z pomidorkami koktajlowymi i czarnymi, wędzonymi oliwkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz