wtorek, 7 listopada 2017

Boef Stroganoff

Rozgrzej w rondlu 2 łyżki klarowanego masła i 2 łyżki oliwy. 2 duże cebule cukrowe obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na tłuszczu. Dodaj 30 dkg oczyszczonych i pokrojonych w plasterki pieczarek. 1/2 kg polędwicy wołowej pokrój w plastry i następnie w paski, osól i popieprz , dodaj do rondla. Smaż wszystko na ostrym ogniu kilka minut stale miesząc. Wsyp 2 łyżki mąki, wymieszaj starannie i zasmaż. Wlej 200 ml śmietany i małą passatę. Wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i szczyptą ostrej sproszkowanej papryki. Podawaj z łazankami i bobem zasmażanym.



Albo z młodymi ziemniaczkami i cebulą duszoną w maderze.



W innej odsłonie rozgrzej w rondlu smalec gęsi i zeszklij na nim pokrojone w piórka 2 cebule. Umyj 25 dkg małych pieczarek, osusz je, pokrój w plasterki i dodaj do rondla. Smaż aż pieczarki się zrumienią. 1.2 kg polędwicy pokrój jak w poprzedniej wersji, dodaj do rondla i smaż mieszając cały czas aż mięso się zrumieni. Obsyp mąką, zasmaż, dodaj 200 ml kwaśnej śmietany i podduś chwilę. 



Podawaj z fasolka po toskańsku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz