niedziela, 1 października 2017

Tort kokosowy

Ubij w pojemniku 4 białka, dodaj pół łyżeczki winianu potasu, 9 dkg cukru pudru i ubijaj dalej aż piana bedzie sztywna. Dodaj 9 dkg wiórków kokosowych i wymieszaj wszystko starannie. Tortownicę o srednicy 22 cm wyłóż papierem pergaminowym, wysmaruj masłem, wyłóż na nią ubitą bezę i piecz w temp. 160 stopni około 1/2 godz. aż beza sie zazłoci Przestudź placek i wyłóż go na podstawke do tortu. W ten sam sposób upiecz drugi placek bezowy (jeśli masz dwie jednakowe tortownice to możesz podwoić porcję i upiec oba placki jednoczesnie). 25 dkg cukru pudru i 5 żółtek ubij mikserem na puszystą masę podgrzewajac lekko ma kuchence na 3 stopniu mocy palnika. Zdejmij z kuchenki i ubijaj jeszcze trochę aż masa przestygnie. Dodawaj sukcesywnie po kawałku 25 dkg masła ubijając krem cały czas. Dodaj kieliszek brandy, wymieszaj starannie. Posmaruj kremem pierwszy krążek tortu, połóż drugi krążek i pokryj kremem wierzch i boki tortu. Udekoruj rafaello i czekoladą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz