Filet z mietusa umyj, osusz w papierowym reczniku, dopraw sola i pieprzem. Dużą cebulę pokrój w kostke, rozłóż w naczyniu do zapiekania. Ułóż filet na cebuli, posyp tartą bułka i ułóż na nim kawałeczki masła. Pół szklanki białego wina wymieszaj z wodą, polej rybę i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 min. Polewaj co jakiś czas rybę sosem. Posyp posiekana pietruszką.
1/2 kg rydzów umyj szybko szczoteczką i ułóż na papierowym reczniku aby obeschły. Rozgrzej na dużej patelni klarowane masło, układaj rydze najpierw blaszkami do góry a jak sie zrumienia przełóż na druga stronę, posól i popieprz i smaż do zrumienienia. Zalej 200 ml smietanki, podgrzej.
i podawaj z rybą
i ziemniakami z koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz