poniedziałek, 23 października 2017

Lecso

Rozgrzej w rondlu łyżkę smalcu gęsiego i zeszklij na nim pokrojoną w kostkę dużą cebulę. Dodaj czubatą łyżeczkę papryki w proszku, podlej niewielką ilością wody. 2 papryczki chili umyj, oczyść z nasion, pokrój w kostkę, dodaj do rondla. Oczyść 3 ząbki czosnku i wciśnij przez praskę do warzyw.  1 kg pokrojonego w kostkę mięsa wołowego (może być z gotowania rosołu) lub kiełbasy wrzuć do warzyw, nakryj pokrywką i duś aż mięso zmięknie. Na dużej patelni podsmaż z oliwą 10 dkg wędzonego boczku pokrojonego w kostkę, zeszklij pokrojoną w kostkę dużą cebulę, dodaj 1 kg oczyszczonej i pokrojonej w kostkę papryki i 75 dkg pozbawionych skórki i pokrojonych pomidorów. Smaż kilka minut na dużym ogniu, dodaj do mięsa i duś dalej. Podawaj z ziemniakami lub ryżem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz