Górkę cielęcą umyj, osusz w papierowym ręczniku, oczyść z omięsnych i zamarynuj przez 30 min. w oliwie, czosnku, tymianku, soli i pieprzu. Obsmaż mięso na rumiano na ostrym ogniu ze wszystkich stron. Przełóż na metalowy półmisek, przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 110 stopni piekarnika. 1 kg dyni oczyść z pestek i skóry, pokrój w kwadratyi smaż na klarowanym maśle razem z posiekana cebulą i 2 pokrojonymi w kostke obranymi ziemniakami. Podlej niewielka ilościa wody i duś do rozgotowania warzyw. Dodaj 100 ml śmietanki kremowej i 5 dkg masła, sól i pieprz do smaku i zmmiksuj wszystko na gładki mus.Pokrój mięso na plastry, podawaj z porami z wody i musem z dyni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz