poniedziałek, 23 października 2017

Kapuśniak

Rozgrzej w garnku oliwę. Zeszklij  2 pokrojone w piórka cebule i 3 ząbki czosnku wyciśniete przez praskę. Oczyść, umyj i pokrój w plastry dwa pory i 6 łodyg selera naciowego, dorzuć do garnka i duś 5 min. Dodaj 2 oczyszczone i pokrojone w kostkę papryki, ogrzewaj jeszcze 5 min, zalej rosołem wołowym i gotuj na wolnym ogniu przez 30 min. Dodaj 1/4 główki pokrojonej w kostke białej kapusty i 2 pokrojone w plasterki kapusty pak choi. Gotuj do miękkosci kapusty. Dopraw solą, pieprzem i podawaj z grzanka,i z razowego chleba.



Możesz użyć innych rodzajów kapusty, dodać 3 obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory a zamiast grzanek dodaj zrumienione na patelni plasterki boczku wędzonego i wędzonej szynki. Posyp posiekanym koperkiem i utartym parmezanem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz