czwartek, 10 sierpnia 2017

Solanka

Ugotuj rosół z wołowiny, włoszczyzny, z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. Odcedź i zostaw do schłodzenia. Usuń z powierzchni zakrzepły tłuszcz. Na klarowanym maśle zasmaż pokrojona w kostke cebulę na jasnozłoty kolor. 1/2 kg pomidorów sparz wrzatkiem, obierz ze skórki, pokrój w kostke i dodaj do cebuli. Duś 15 min. na małym ogniu. 4 ogórki małosolne obierz ze skórki i pokrój w kostke. Bulion zagotuj i zalej nim pomidory z cebulą, dodaj ogórki i pokrojone w kostkę 25 dkg mięsa jakie masz w lodówce.( Ja dałam tym razem surową wędzoną szynke, wędzoną gotowana poledwiczke i wędzony boczek. Zupa jest pyszna także z pieczona cielęcina i uduszoną w winie nerka cielęcą.) Dodaj 10 dkg kaparów, po 5 dkg zielonych i czarnych oliwek, sól, pieprz, kilka ziaren ziela angielskiego, listek laurowy i gotuj 10 min. Dopraw zupę śmietaną, posyp posiekanym koperkiem i natka pietruszki.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz