2 dkg masła roztop w rondlu, dodaj 2 łyzki mąki i zrób jasnobrązową zasmażke. Wlej 75 ml mleka i wymieszaj starannie, dodaj nastepne 75 ml mleka i liść laurowy. Dopraw solą i pieprzem, gotuj 1 min. ciagle mieszając. Zdejmij z ognia, wyjmij liść laurowy, dodaj 2 żółtka istarannie wymieszaj. 10 dkg sera gruyer zetrzj do sosu i mieszaj aż się stopi. 2 białka ubij na pianę, dodaj 1/3 łyżeczki winianu potasu i ubijaj aż piana będzie sztywna. Dodaj łyżke piany do sosu serowego, wymieszaj i wlewaj sos serowy do piany delikatnie mieszajac dużą łyżką. Formę do zapiekania nasmaruj grubo masłem, wyłóż papierem pergaminowym i wylej do niej masę sufletową. Wstaw do kąpieli wodnej i piecz w nagrzaneym do 190 stopni piekarniku 20 min. aż suflet urośnie i zbrazowieje. Wyjmij suflet i zostaw do ostygniecia.
W rondelku zagotuj 300 ml śmietanki 30%, dodaj 50 ml passaty i duży pomidor obrany ze skórki i pokrojony w kostkę. Gotuj kilka minut, dopraw solą i pieprzem, rozprowadź część sosu na półmisku.
Wyłóż na półmisek upieczony suflet i polej resztą sosu. Zapiekaj przez 15 min. aż suflet zbrązowieje.
Podawaj pokrojony w kwadraty z sałatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz