Zagotuj 1/2 l rosołu rybnego. 6 ziemniaków obierz, pokrój w kostkę, wrzuć do rosołu i gotuj kilka minut. Filet z siei zalej częścią wywaru i duś na małym ogniu az mięso straci wyglad surowizny. Wyjmij rybę z wywaru, oczyść ze skóry i ości, dodaj do ziemniaków razem z wywarem z ryby. Dużą cukrową cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na klarowanym maśle, dodaj 3 łodygi pokrojonego w plasterki selera naciowego, duś 10 min. i dodaj do zupy. Gotuj chwilę, dopraw solą, pieprzem i posyp posiekaną kolendrą.
Jeśli chcesz mieć zupę bardziej pikantną dodaj do niej 3 obrane ze skórki pomidory pokrojone w kostkę i 100 ml passaty. Na klarowanym maśle uduś czerwoną paprykę oczyszczoną z pestek i pokrojoną w kostkę. Dodaj do zupy, pogotuj chwilę dopraw do smaku solą, pieprzem i sproszkowaną papryką. Posyp posiekaną natką pietruszki.
Dla amatorów łagodniejszego smaku polecam dodatek śmietanki 30%.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz