Zagotuj w rondlu 1/2 l wody, dodaj sól i łyżkę masła. 3 młode ziemniaki oskrob, pokrój w kostkę i wrzuć do wrzątku.2 marchewki oskrob, pokrój w kostkę i wrzuć do rondla. 3 łyżki świeżo łuskanego zielonego groszku dodaj do jarzyn. 10 dkg zielonej fasolki szparagowej umyj, oczyść z ogonków i połącz z jarzynami. Gotuj na małym ogniu 10 min. wyjmij łyżką cedzakową na półmisek i trzymaj w ciepłym piekarniku (110 stopni). Na patelni rozgrzej masło klarowane. Kapustę pak choi opłucz, odetnij zdrewniały koniec, pokrój w plasterki. Wrzuć na patelnię białe części i duś aż zmiękną. Dodaj zielone liście kapusty i duś dalej 20 dkg szpinaku opłucz, odwiruj i wrzucaj partiami na patelnię.Gdy wszystkie liście zwiedną dopraw solą, pieprzem, cukrem i wyłóż na ugotowane jarzyny.
Trzymaj półmisek dalej w piekarniku. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż na niej steki po 2 min. z każdej strony. Posół i popieprz, przełóż na jarzyny, obłóż płatkami masła i zostaw w piekarniku przykryte folią aluminiową na 10 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz